Diesel onderhoud special

Volvo D5

In de basis zijn de meeste moderne dieselmotoren gebaseerd op dezelfde technieken.

Anders dan bij benzinemotoren zijn dieselmotoren zelfontbranders en werken ze zonder bougies. Het mengsel en het ontstekingstijdstip komt wèl op een vergelijkbare manier tot stand. Dieselmotoren zijn krachtig en zuinig, genoeg reden om voor een diesel motor te kiezen.

Anders dan de vroegere diesels zijn de nieuwe generaties schoon uiterst efficiënt en gaan erg lang mee.

Door de vanzelfsprekendheid van hoge kilometerstanden is het van belang met name de Volvo dieselmotor erg goed in de gaten te houden om te voorkomen dat er een kettingreactie van ellende kan ontstaan.

In het bijzonder noemen we twee problemen die veel voorkomen.

Verstuivers
Waarschijnlijk het belangrijkste probleem en daarmee de veroorzaker van vele andere problemen is inefficiënte of defecte injectoren/ verstuivers. Diesel is een vrij dikke substantie die onder hoge druk meerdere keren per ontstekingsslag, opbouwend en zeer nauwkeurig getimed en gedoseerd, door meerdere miniscule gaatjes de cilinder in gespoten wordt om daarin de perfecte explosie te creëren. Deze injectoren worden elektronisch aangestuurd en sturen informatie terug naar de brandstofcomputer is op basis van andere sensoren bepaald of het goed gaat.  Het mechanische inwendige, uitwendige en de aanwezige elektronica heeft maar een beperkte levensduur. Voor verstuivers is een vervangingsinterval, per auto verschillend. Verstuivers zijn kostbaar en worden vaak niet of veel te laat vervangen. Vaak loopt de motor zo slecht dat de auto om die reden verkocht wordt. Nog erger, door slechte verstuivers gaat de motor meer roet produceren. Om de uitstoor van de diesel te beperken wordt een gedeelte van de uitlaatgassen teruggevoerd naar de inlaat (EGR). Bij overmatig roeten kan dit kanaal èn het inlaat spruitstuk ernstig vervuilen of als eerste bijkomend probleem voor storingen gaan zorgen. EGR

Tevens zal door overmatig roeten het roetfilter snel vol gaan zitten met als gevolg dat de motor niet meer vrij kan ademen. Gevolg zal zijn dat de turbo niet meer kan opspoelen met gebrek aan vermogen als gevolg. Dit gaat vaak geleidelijk. Bij een geregeld filter is het soms te (automatisch) reinigen. Bij niet geregelde roetfilters is er niets te regelen en moet deze vervangen worden. Vaak worden filters vervangen zonder de oorzaak weg te nemen, waardoor de auto een zorgenkindje wordt. Dure reparaties die elkaar opvolgen met een uiterst onbetrouwbare auto als resultaat.

Laatste maar niet minder belangrijke probleem bij diesel motoren zijn de hydrolische klepstoters en tuimelaars. Omdat de olie van een diesel veel sneller zal vervuilen is het bijzonder belangrijk de juiste olie te gebruiken en de interval om de olie te vervangen in acht te nemen. Door regelmatig olie te wisselen loopt de auto niet alleen gesmeerd maar ook de klepstoters bijven schoon. Wanneer er overmatige vervuiling in de olie komt hoopt zich dat op onderin de klepstoters waar moeilijke circulatie is. De veer onderin de stoter gaat vastzitten en de klep wordt een massieve klep. Doordat de klep massief wordt komen er enorme krachten op de klep, de tuimelaar en de stoter waardoor de motor (hard) gaat tikken. klepstoterDit tikken is een eenvoudige weggever dat er iets moet gebeuren. Doet u niets zal de motor door slechte aansturing van de kleppen slecht gaan lopen. Ook dit zal overmatig roeten en vermogensverlies als gevolg hebben waarbij dezelfde negatieve spiraal wordt ingezet als bij kapotte verstuivers. Erger nog, rijdt u met massieve verstuivers zal de cilinderkop vroeg of laat stuk gaan omdat de klepstoter vast komt te zitten. Dit is een erstig probleem en een kostbare reparatie. Toch zijn ook de kleppen simpel te onderhouden of te vervangen. Een tikkende motor hoeft nog niet te betekenen dat de motor opgegeven is.

Alles bij elkaar is het erg belangrijk om uw diesel bijzonder goed bij te houden. Doet u dat niet, bespaart u op korte termijn maar op de langere termijn zijn zéér hoge onderhoudskosten onvermijdelijk.

Voor het juiste onderhoud en een goede (tijdige) vaststelling van een probleem gaat u naar VOMD Volvo specialisten. Wij weten hoe uw motor moet lopen en kunnen digitaal beoordelen of wat we zien en horen ook overeen komt met de feiten. Neem geen risico!.

Motoren die bekend staan om de problemen zijn de Volvo 1.6L diesel en de Volvo 2.0L diesel. Wanneer er bij uw auto sprake is van vermogensverlies, stijgend oliepijl of zelfs al een motorstoring, wacht niet te lang. Het afzuigen van olie zorgt voor verdunning van de motorolie als smeermiddel. Dit is géén oplossing.

vida obd II